I Oxelösund finns fler platser i skyddsrum – än invånare i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaderna är stora mellan kommunerna när det kommer till antalet skyddsrumsplatser, visar en kartläggning som SVT gjort. I Oxelösund finns flest platser i Sörmland i förhållande till befolkningsmängd. Ett av kommunens många skyddsrum ligger under stadshuset.

I Oxelösund finns över 14 200 platser och det betyder att 118 procent av befolkningen skulle få plats vid händelse av kris eller krig.

Enligt ansvariga på MSB, myndigheten för samhällskydd och beredskap, beror skillnaderna mellan kommunerna på att de bedömts olika ur ett beredskapsperspektiv.

De svenska skyddsrummen

– På den tiden som det planerades för och byggdes skyddsrum såg man över strategiska områden och byggde skyddsrum där. Det kunde vara militärstrategiska områden och viktig industri, säger Anders Johannesson, vid enheten för befolkningsskydd på MSB.

Oxelösund med sin hamn och stålindustri är en sådan ort och det är förklaringen till de många skyddsrumsplatserna, enligt Anders Johannesson.

I klippet ovan får du följa med ned under kommunhuset i Oxelösund där ett av skyddsrummen ligger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet