Den 24-årige mannen satt häktad från december till januari. Foto: Pontus Stenberg

Satt häktad för granatattacken i Nyköping – kräver skadestånd

Publicerad

Den 24-årige man som satt häktad misstänkt för granatattacken mot Olearys i Nyköping begär ersättning för tiden han suttit frihetsberövad.

Mannen, som häktades i december, släpptes i slutet av januari i år. Han var misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse samt försök till mord efter granatattacken mot restaurangen, där en städerska skadades och fick föras till sjukhus.

En anledning till att 24-åringen häktades var för att hans dna påträffades på den handgranat som kastades in i restaurangen. Mannen själv förklarade i förhör att han, under en fest, tagit i handgranaten och att det var därför hans dna fanns på granaten.

Vill inte ge ut ersättning

Åklagare Fredrik Beijar vill inte bevilja 24-åringen någon ersättning.

– Grunden till misstanken var att hans dna fanns på handgranaten. Rör man på en handgranat får man nästan räkna med att det kan bli problem. Sedan görs bedömningen av Justitiekanslern om han nekas helt eller om han ska få bara sänkt ersättning, men de har blivit betydligt tuffare på JK om vilka som får pengar och inte, säger Fredrik Beijar.

Ingen angiven summa

Mannen har enligt åklagaren inte angivit vad han vill ha i skadestånd för att ha suttit häktad.

– Jag vet ingen exakt summa, men det brukar röra sig om ett antal tusentalskronor när det gäller ersättning, säger Fredrik Beijar.

Enligt åklagaren släpptes 24-åringen eftersom bevisningen inte räckte för en fällande dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer