Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Källgren, Roland Fink och Åsa Bergström flyttade till landet för att komma närmare naturen – nu kan planerna på en logistikpark omkullkasta den drömmen. Foto: Serafia Olausson/SVT

Grannar oroade för planerna på logistikpark i Strängnäs: ”Är en fråga om livskvalitet”

Uppdaterad
Publicerad

Grannarna som bor nära området där en enorm logistikpark planeras att byggas i Strängnäs är oroade för vad bygget kommer att innebära. De själva flyttade dit för att komma närmare naturen – vilket nu kan förändras.

Det är en fråga om livskvalitet som vi har i dag och de här planerna skulle förändra allt här, säger Roland Fink.

Det finns även en oro för att värdet på husen i området kommer att sjunka.

Frågan är ju vem som vill bo här om planerna genomförs – vem vill bo i huset om det ligger granne med en logistikpark?, säger Åsa Bergström.

Kan ge ökat värde på husen

Jan Persson, vd för Kilenkrysset som vill bygga logistikparken, menar att det i stället kan innebära ett ökat värde.

När vi byggde en annan logistikpark vid ett tidigare tillfälle genomförde vi en utredning där vi räknade på husen. Husen blev värda mer än tidigare för det var närmare till arbetstillfällen.

”Måste få utrymme”

Arbetet med ny detaljplan i kommunen är ännu i ett tidigt skede och först i vinter väntas Strängnäsborna få säga sitt.

Är det inte positivt att man vill satsa på Strängnäs och att staden expanderar?

– Viss exploatering är ju alltid bra för man behöver skapa arbetstillfällen, kanske en inflyttning. Det ger en levande kommun och ett levande samhälle. Men alla samhällssektorer måste vara inblandade. Vi har ju jordbruk och odlingar som också måste få utrymme, säger Susanne Källgren som är en av de grannar som upprörs av planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.