Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aylin Kaya är simlärare i Flen. I klippet ovan berättar hon om varför sommarsimskolan behövs, och varför hon tycker att det är bra att den är gratis. Foto: Otilia Bogen, SVT

Gratis sommarsimskola gör succé i Flen: ”Simning ska vara för alla”

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal barn har fått plats i årets sommarsimskola i Flen. Men reservlistan är lång. I år har politikerna i kommunfullmäktige i enighet beslutat att den ska vara gratis, ett beslut som välkomnas av simläraren Aylin Kaya.

– Det är viktigt för att alla barn ska kunna gå i simskolan, säger hon.

Sommarsimskolan riktar sig till barn som är i extra behov av stöd i simningen. Den varar som längst i tre veckor, men om ett barn klarar att simma 25 meter tidigare än så får det sluta och lämna plats åt ett annat barn från reservlistan.

– Så gör vi för att så många som möjligt ska få plats. Vi har små barngrupper så det gör inget att de har kommit olika långt, säger Aylin Kaya.

Hon berättar att sommarsimskolan var avgiftsfri redan förra sommaren, tack vare ett stipendium. Men nu är det alltså ett politiskt beslut som möjliggjort att kommunens barn får lära sig simma gratis istället för att betala avgiften på 500 kronor.

I klippet ovanför berättar Aylin Kaya varför hon tycker att sommarsimskolan behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.