Ivo har konstaterat brister i journalförningen – nu har rutinerna på förlossningsavdelningen ändrats. Foto: TT

Barnmorskan sa nej – då föddes barnet i hemmet

Publicerad

Brister i journalen gjorde att en kvinna i Eskilstuna inte hann till BB innan barnet föddes.

Det var i september 2017 som en gravid kvinna i Eskilstuna ringde till förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset eftersom hon hade värkar.

Barnmorskan tyckte dock inte att värkarna var tillräckliga utan sa åt kvinnan att ringa igen en timme senare. Vid det andra samtalet gick barnmorskan med på att ta emot kvinnan för en kontroll, men förvarnade att hon skulle bli hemskickad igen.

Hann inte till BB

Men innan kvinnan hann lämna hemmet satte förlossningen igång och barnet föddes hemma.

Efter detta anmälde kvinnan förlossningsavdelningen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Hon anser att förlossningen blev traumatisk för både henne och för hennes partner som hjälpte till vid förlossningen. Hon menar att barnmorskan skulle ha tagit emot henne för en kontroll tidigare.

Brister i journalerna

Ivo har konstaterat att journalföringen som gjordes i samband med telefonrådgivningen var bristfällig. Barnmorskan som kvinnan pratade med första gången hade inte skrivit in några uppgifter om hur länge värkarna varade eller om hur ont kvinnan hade.

Det finns inte heller någon skriftlig motivering till beslutet att be henne ringa senare. Det andra telefonsamtalet fanns inte registrerat i journalen överhuvudtaget.

Nya rutiner

Efter händelsen har Mälarsjukhuset sett över sina rutiner för telefonrådgivning i samband med förlossningar. Där står det nu ”att kvinnan välkomnas till förlossningen för bedömning och information när hon önskar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer