Fotot är en arkivbild. Foto: TT

Gravid kvinna i Eskilstuna avled – oklart om corona var orsaken

Uppdaterad
Publicerad

Under påskhelgen avled en gravid kvinna i Eskilstuna som testats positiv för coronaviruset. Det är ännu oklart om hon avled i sviterna av covid-19 eller om det fanns andra orsaker, enligt överläkare Anna Ackefors på kvinnokliniken på Nyköpings lasarett.

Tidningen ETC var först med att berätta om att en gravid kvinna avlidit efter att ha smittats av coronaviruset. Hon vårdades på intensivvårdsavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna men avled under påskhelgen. Barnet kunde inte heller räddas. Kvinnans man har sagt till tidingen att hon inte tillhörde någon riskgrupp, men att hon var överviktig och hade högt blodtryck.

Nu berättar överläkare Anna Ackefors på kvinnokliniken på Nyköpings lasarett att man ännu inte har fastställt att kvinnan avled till följd av viruset.

– Jag kan inte kommentera ett enskilt fall och jag vet att det utreds för att se om det var covid-19 eller om det var någon komplikation i form av någon propp i lungan, eller något annat som bidrog till att hon tyvärr gick bort.

Några fall av svårt sjuka

Anna Ackefors berättar vidare att det har varit sjuka gravida kvinnor smittade av covid-19 i Stockholm och Örebro som har hamnat på intensivvårdsavdelningen.

– I Nyköping har man inte haft erfarenhet av det, men i Eskilstuna har man haft några svårt sjuka men ingen som har legat i respirator vad jag vet.

Bland de gravida kvinnor som blivit svårt sjuka av covid-19, har de haft underliggande sjukdomar?

– I de fall som är rapporterade i Sverige har man haft högt BMI och eller diabetes under graviditet, säger Anna Ackefors.

Hur ska gravida tänka kring coronaviruset? På SVT Sörmlands förstasida finns flera videoklipp där gynekologen Anna Ackefors svarar på fyra frågor om corona och gravidiet.

Det finns få studier på gravida med covid-19 och det finns för närvarande begränsad information.

Det finns hittills inte något som tyder på att graviditet innebär en särskild riskfaktor, trots att andra sjukdomar orsakade av coronavirus (t.ex. SARS och MERS) har inneburit en högre risk för gravida.

Däremot kan risken för att bli allvarligt sjuk i samband med en lunginflammation generellt vara något högre för gravida, särskilt i slutet av graviditeten.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att gravida kvinnor vidtar försiktighetsåtgärder mot smitta.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer