Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra. Foto: TT

Gravid kvinna kunde inte andas – fick ingen ambulans

Publicerad

Strängnäsbon hamnade på intensivvårdsavdelningen med kollapsad lunga. Nu konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att SOS Alarm gjorde en felbedömning.

Kvinnan ringde till 1177 vårdguiden en sen kväll i september 2017 eftersom hon under kvällen fått allt svårare att andas. Hon var gravid och hade feber, och när 1177 hörde hur svårt det var för henne att få luft rådde de henne att genast ringa 112.

Ingen ambulans

Men sjuksköterskan på SOS Alarm ansåg inte att Strängnäsbons symptom lät så allvarliga. Någon ambulans ville hen inte skicka, utan kvinnan uppmanades att ta en taxi.

Strängnäs

Kvinnan kallade då på sina föräldrar som fick bära ut henne till bilen och åka till akuten. Hon hamnade på intensivvårdsavdelningen med lunginflammation och en och en halv kollapsad lunga. Det var nära att barnet skulle tas ut med kejsarsnitt, men läget stabiliserades och graviditeten fick fortsätta.

Ingen kritik

Kvinnan anmälde SOS Alarm till Ivo, som nu har konstaterat att hon inte fått sakkunnig och omsorgsfull vård. Hade SOS-sjuksköterskan ställt rätt följdfrågor hade hen kunnat konstatera att det fanns risk att symptomen blev livshotande och skickat en ambulans.

Någon kritik eller andra konsekvenser får inte SOS Alarm, utan Ivo nöjer sig med att konstatera att sjuksköterskan gjort fel. SOS Alarm har sett till hen fått en utbildning för att undvika att det händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strängnäs

Mer i ämnet