Hör vad katrineholmarna tycker om de vägguppen i stan. Foto: SVT

Guppen i Katrineholm väcker stor debatt: ”Jag hatar dem”

Uppdaterad
Publicerad

Katrineholms kommun har anlagt gupp för att sänka hastigheten och på så sätt göra det bättre för cyklister och gångare. Men många invånare i kommunen är av en annan uppfattning.

De nya guppen är ett led i ombyggnationen av den gamla genomfarten i Katrineholm. Målet är att göra den mer stadsmässig och prioritera cyklister och gångare.

Men för att kunna göra det måste kommunen sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen och då krävs det upphöjningar vid varje varje cykelavfart, annars gör kommunen ett lagbrott.

Katrineholm

– Tidigare har man kunnat köra igenom stan i 50 kilometer i timmen, men nu måste man sänka hastigheten, säger Johan Ekstrand, entreprenadingenjör.

Det här har väckt stor debatt i kommunen och många invånare anser att de sliter på bilen och på yrkeschaufförers ryggar.

Vad säger du om kritiken som riktats mot anläggandet av guppen?

Vi försöker vara tydliga med varför vi  bygger om som vi gör och att det är med i vår antagna trafikstrategi där vi ska prioritera gång- och cykeltrafiken, säger Johan Ekstrand.

Hör invånarnas åsikter om guppen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Katrineholm

Mer i ämnet