Foto: TT.

Hälsovalschefen: ”Det är slöseri med skattepengar”

Publicerad

Landstinget måste betala fler och större räkningar för läkarvård online, rapporterar Sveriges Radio Sörmland. Hälsovalschef Asghar Farahani tycker det är dyrt och patientosäkert.

Ett digitalt vårdbesök är bara några minuter långt, men blir ofta dyrare för patientens landsting än vid ett vanligt läkarbesök. Detta eftersom två av de största onlinevårdföretagen har kontrakt med Region Jönköping, som i sin tur fakturerar övriga landsting.

Kostnaderna skenar

Sörmlands läns landstings kostnader för onlinevård ökar kraftigt, enligt Sveriges Radio. Bara för i januari i år har landstinget fakturerats 290.000 kronor för digitala vårdbesök. Hälsovalschef Asghar Farahani tycker inte att det är rimligt.

– Patienten betalar en avgift på 250 kronor, men hemlandstinget får en saftig räkning på dryga 1.000 kronor ibland, och det tycker jag är slöseri med skattepengar.

Efterfrågar patientsäker metod

Han betonar att han inte är emot den nya metoden som sådan, men att kvaliteten inte alltid är säker.

– Digitala lösningar har kommit för att stanna. Det som vi frågar efter är om vi kan hitta ett sätt som är patientsäkert och som har en kvalitet som duger, säger han.

Hur skulle du vilja se att det ser ut i Sörmland om några år?

– Det bästa vore om vi från landstinget, vårdcentralerna och öppenvården har sådana här tjänster som ett tillägg till den vanliga tjänsten. Då kan vi kvalitetssäkra den här vården på ett helt annat sätt.

Johannes Schildt, vd och grundare för Kry.se, ett av de största onlinevårdbolagen, menar att de är ett komplement där landstingens vård inte räcker till.

– Vi kan ju inte klämma och känna, men det är vi också tydliga med att vi inte är en komplett vårdcentral, vi är ett komplement till den ordinarie vården, säger han till Sveriges Radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.