• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Per Karlsson

Ensamkommande får arbete hos Håkan

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Ekstrand i Gnesta kallar sig landsbygdsföretagare och när han fick förfrågan om att ordna sommarjobb till ett ensamkommande flyktingbarn tackade han ja, något han inte ångrar.

Håkan Ekstrand som har en gård utanför Gnesta tänkte att han låter Ahmad som vi berättat om, prova på att jobba med lite av varje på gården och det föll väl ut.

– Det har gått jättebra och det är roligt att se någon som är intresserad av att jobba och som verkligen vill göra rätt för sig, säger Håkan om Ahmad.

Efter sommaren fick Ahmad och en kompis till honom fortsätta att jobba extra hos Håkan på lov och helger med lite enklare uppgifter som att plocka ved, städa och som hantlangare, men det är inte bara jobb det handlar om.

Pratar bara svenska

 – Vi pratar bara svenska och Ahmad har blivit jätteduktig på svenska för att ha varit här så kort tid och då blir det ju enklare att acklimatisera sig i samhället. Och så lär han känna lite folk här och då tror jag att man känner sig lite mer hemma, säger Håkan.

Läs mer: Gnesta drar inte ner trots att ersättning sänks

Men vad ger det dig förutom lite extra arbetskraft?

 – Det känns bra att bidra till att de får en chans att göra något och att etablera sig i samhället, säger Håkan.

Fler borde engagera sig

Och Håkan tycker att fler borde engagera sig på samma sätt som han och bjuda in killarna till jobb och i samhället och han kan själv tänka sig att ta sig an fler ensamkommande flyktingbarn framöver.

 – Ja, jag är inte omöjlig. Jag tycker det är roligt att sysselsätta och lära folk sådant som jag förhoppningsvis kan, avslutar Håkan Ekstrand.

Läs mer: Sänkta ersättningar för ensamkommande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.