Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är i princip nästan världsunika” – i videon berättar Tommie Zunko, ordförande i föreningen som driver Eskilstunas makerspace, varför verkstaden i Retuna återbruksgalleria är världsunik. Foto: SVT

Han öppnar unik verkstad i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen fick Eskilstuna sitt första makerspace när verkstaden i Retuna återbruksgalleria öppnade. Hit kan kreativa och nyfikna personer som vill snickra, pyssla och utbyta idéer komma.

Tanken med ett makerspace är att skapa en verkstadsliknande miljö som uppmuntrar till delning av kunskap, verktyg och idéer. Makerspace uppskattas finnas på omkring 1 000 platser runtom i världen.

Eskilstuna makerspace hör till i Retuna återbruksgalleria och delar lokal med Folkhögskolan.

– Folkhögskolan använder inte lokalerna på helger, kvällar och lov, vilket betyder att vi får tillgång under tider som vi tror passar många medlemmar, säger Tommie Zunko, som är ordförande i föreningen som driver Eskilstunas makerspace.

Finns ett stort intresse

I verkstaden finns bland annat 3D-skrivare, symaskiner, lödapparater, diverse verktyg och allsköns material. För att få arbeta i verkstaden måste man bli medlem i föreningen och betala medlemsavgift.

Föreningen har funnits i flera år, men har inte hittat någon lokal att använda som verkstad.

– Intresset har varit stort. Redan innan vi öppnade hade vi ungefär 70 medlemmar, berättar Tommie Zunko.

I videon berättar Tommie Zunko om vilka personer han helst vill ska bli medlem i föreningen, varför verkstaden i Eskilstuna är unik och betydelsen av att samarbeta med Retuna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.