Sedan barnsben har Lars samlat på stort och smått, och det mesta ryms nu i hans kombinerade hem och museum, ett gammalt badhus i Strängnäs. Foto: SVT

Lars Adebring – mannen som har allt

Publicerad

Från peniselektroder och handbojor till radioapparater och telefoner – i Lars Adebrings unika samling finns allt och lite till.

Lars Adebring föddes i en fattig lantbrukarfamilj där pappans traktor väckte motor- och teknikintresset. Det ledde honom till jobb som flygmekaniker, stridspilot, bilimportör, rallycrossförare och skrothandlare, innan han slutligen blev en slags privat museintendent.

Sedan barnsben har han samlat på stort och smått, och det mesta ryms nu i hans kombinerade hem och museum, ett gammalt badhus i Strängnäs. Det handlar om allt ifrån gamla polisvapen och handbojor till exempelvis cyklar, gamla kameror och skyltdockor.

Sörmländska samlare

”El skulle bota det mesta”

Och så den gamla peniselektroden.

– El skulle ju bota det mesta, konstaterar Lars.

Men nu lider samlarepoken mot sitt slut.

– Jag har ju passerat 75, bästföredatum, så nu vet jag inte vad jag ska göra med det här, säger Lars Adebring.

– Kanske någon av dem ser reportaget och läser det här kan komma med någon bra idé? Kanske någon som har ett intresse för det här? Det finns alla möjligheter, säger Lars Adebring.

Imponerar på besökare

Numera tar Lars Adebring bara emot besökare efter förfrågan, och även om han själv inte är så imponerad av samlingen verkar besökarna vara det.

– Alla som har varit här har tyckt att det är något otroligt. Jag tycker inte att det är något märkvärdigt, men jag bor ju här, säger Lars.

Vad är det som imponerar mest?

– Mängden i första hand, och att jag kan berätta om sakerna, avslutar Lars Adebring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmländska samlare

Mer i ämnet