Han vill hjälpa de som vill hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

Michael Matèrn från Eskilstuna har startat en sajt som ska agera mellanhand åt de som har en bostad till flyktingar och Migrationsverket.

Eskilstunabon Michael Matèrn startade för några veckor sedan sajten Zamarit där han vill förenkla processen för de som vill hjälpa till med bostäder till asylsökande flyktingar.

– Varje dag så ringer det ju faktiskt frivilliga människor till kommunerna runt om i hela Sverige och erbjuder sig att ta emot flyktingar som inneboende, säger Michael Matèrn.

Länk mellan hyresvärd och Migrationsverket

Migrationsverket kan i dag inte hantera boenden med färre än 50 sovplatser inom ett koncentrerat geografiskt område. Det Michael Matèrn vill göra med sin sajt är att agera mellanhand för den som har plats för asylsökande och Migrationsverket. Enklast kan det jämföras med uthyrningssajter på nätet där turister kan hyra privatpersoners lägenheter världen över.

Migrationsverket vill granska

Matèrn för just nu en dialog med Migrationsverket. Men Willis Åberg, ansvarig på området på myndigheten, menar att just det här initiativet behöver granskas mer noggrant innan något besked kan lämnas.

– Det finns sekretess att beakta, boendet ska besiktigas och det finns juridiska aspekter i avtalet som kan bli komplicerade. Men, vi kollar på de förslag som kommer in och ser om de går att genomföra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.