Handfängslad man släpades i snön – Eskilstunapolis åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En film av ett ingripande i Skiftinge i december förra året visar hur en polis släpar en handfängslad man i snön. Nu åtalas Eskilstunapolisen för misshandel och ofredande.

Det våldsamma polisingripandet filmades av ett vittne. Filmen visar hur polisen slår och släpar den handfängslade mannen som har ansiktet ner mot snön.

Nu åtalas Eskilstunapolisen vid Eskilstuna tingsrätt, misstänkt för misshandel och ofredande under natten till den 3 december 2019. Enligt åtalet ska polisen ha tryckt in snö i mannens ansikte och innanför kläderna när han haft hand- och fotfängsel. Polisen ska också ha slagit mannen, och släpat honom ett 30-tal meter.

Förundersökning om tjänstefel inleddes

Den misstänkta polisen togs kort efter händelsen ur yttre tjänst, och en förundersökning om tjänstefel inleddes.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare pratat med en kvinna som blev vittne till händelsen och filmade ingripandet.

– Jag fick panik. Mannen som släpades såg ut att vara livlös, jag trodde att han skulle dö. Han var helt tyst i slutet, inte ett ljud, sa vittnet då.

Bevisen: Filmer från ingripandet

I bevismaterialet finns bland annat flera filmer från ingripandet samt förhör med poliser och andra personer som blev vittnen till händelsen.

Åklagaren yrkar i andra hand för tjänstefel i båda fallen.

– När det gäller det som åklagaren säger att han har gjort, vidgår han att han har gjort det och att han har haft rätt att göra det, säger polisens advokat Johan Eriksson.

Klippet ovan visar ingripandet, filmat av den kvinna som SVT Nyheter Sörmland tidigare pratat med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.