Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Michael Jonsson när han visar runt i de nya lokalerna. Foto: SVT

Häng med in i nya häktet i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan invigde kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren det nya häktet i Nyköping. 36 nya celler med plats för 44 intagna – och på måndag beräknas de första intagna anlända.

– Det är bra att det blir redan nu eftersom vi är i skriande behov av platser, både på häktena och på anstalterna, säger han.

Åtta av cellerna är förberedda på att ha två intagna samtidigt. I anslutning till cellerna finns besöksrum och samtalsrum och på taket till byggnaden finns nio promenadgårdar.

Bygget har gått fort, menar Martin Holmgren. I januari 2021 började man titta på möjligheten att bygga ytterligare ett häkte i Nyköping i anslutning till Arnöanstalten. Och nu står det alltså klart.

Varför byggdes häktesplatserna inte i Eskilstuna som är en större stad?

– Det är flera olika faktorer som är avgörande när vi bestämmer var vi ska etablera. Det handlar både om transporter, närheten till domstolar och möjligheter att kompetensförsörja. I Nyköping har vi haft ett gott rekryteringsläge, det är en viktig faktor. Vi avlastar även häktet i centrala Nyköping men även häktena i Norrköping och Huddinge.

I klippet visar projektledaren Michael Jonsson runt i de nya lokalerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.