Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Behovet finns för att träffas och att ha kul, men också för smidighet och balans, säger initiativtagaren Hannele Sjö. Se Hannele och de andra kvinnorna utöva tantparkour i videon. Foto: SVT

Hannele, 69, i Strängnäs: Tantparkour ger oss mod

Uppdaterad
Publicerad

Den populära motionsformen tantparkour har kommit till Strängnäs.

– Det ger oss mod att våga hoppa över den där lilla bäcken och inte hejdas av tanken att det kan hända något, säger initiativtagaren Hannele Sjö, 69.

Tantparkouren i Strängnäs skulle ha dragit igång förra sommaren, men det föll genom stolarna. I stället drog en grupp tanter igång tantparkouren i början av det nya året.

– Behovet finns för att träffas och att ha kul, men också för smidighet och balans, säger Hannele Sjö.

Tantparkour har under det senaste året blivit en populär motionsform. Runtom på flera platser i Sverige har olika tantparkourgrupper startats, bland annat i Tidaholm och Veberöd.

Motionerar en timme i veckan

Tantparkour var dessutom ett av Språkrådets nyord 2023 och definieras som ”lättare fysisk träning för äldre där föremål i utemiljön används exempelvis som hinder att klättra över”.

Tantparkourgruppen i Strängnäs träffas på lekparken intill Multeum på tisdagar och motionerar i omkring en timme – 30 minuter tantparkour och 30 minuter promenad.

– Vi har varit runt 10-12 personer de gånger vi träffats, säger Hannele Sjö.

I videon: Se Hannele och de andra kvinnorna utöva tantparkour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.