• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Alex Johansson tycker att det är viktigt att minnas att sovjetiska soldater satt fängslade i Byringe på 1940-talet. Foto: SVT

Hans far satt fängslad i ryssläger i Byringe

Uppdaterad
Publicerad

Under andra världskriget sattes sovjetiska krigsfångar i ett topphemligt fångläger i Byringe utanför Strängnäs. Alex Johanssons far var en av dem.

Alexej Kusnetsov

Alexej Kusnetsov var en av 60 sovjetiska marinsoldater som i september 1941 flydde över Östersjön undan de tyska nazisternas offensiv i Baltikum.

Här spärrades de in i ett läger, som egentligen hade byggts för att låsa in svenska kommunister och andra som kunde anses ”opålitliga”.

164 fångar

– Han berättade att det var tufft i början att komma från brinnande världskrig till det neutrala Sverige. Det var en chock för dem att se taggtråden, säger sonen Alex Johansson.

Han har gjort egna efterforskningar om Byringelägret och bland annat hittat sin fars interneringskort i krigsarkivet. Totalt satt 164 fångar inspärrade, de flesta var soldater och officerare.

Den stalinistiska regimen i Sovjetunionen hade full insyn, och efter en tid delades lägret i två delar på grund av konflikter mellan de intagna.

– Bland de som kom senare fanns det både politrucker och kommissarier. De skulle nysta i allt och det var väldigt obehagligt för de intagna, säger Alex Johansson.

2012 restes en minnesten på den plats där lägret låg.

Kunde återförenas

När lägret stängdes 1944 skickades de flesta fångarna hem till Sovjetunionen, men 34 sökte asyl och fick stanna i Sverige. Alexej Kusnetsov flyttade till Eskilstuna där han så småningom träffade den kvinna som skulle bli mor till Alex.

Alexej Kusnetsov var bara 29 år när han skickades ut i krig och förlorade kontakten med sina släktingar. Men 1964 skrev han ett brev till sin ryska hemadress, och kunde före sin död till sist återförenas med sin syster.

– Vi åkte över på en kryssning till dåvarande Leningrad och då kunde hon berätta för honom om deras föräldrars levnadsöden, säger Alex Johansson.

I slutet av andra världskriget fanns fler än hundra tusen flyktingar i Sverige, bland annat runt 4 000 sovjetryssar varav många var soldater ur Röda armén som hade flytt ur krigsfångläger i Norge, Finland och Tyskland.

Här i Sverige sattes de i särskilda läger som i folkmun kom att kallas för ”ryssläger”. Förutom i sörmländska Byringe fanns det ryssläger i bland annat Västmanlands, Kopparbergs och Uppsala län.

Genom ett avtal som Sverige slöt med Sovjetunionen hade den stalinistiska regimen full insyn.

Fler än hälften av sovjetryssarna skickades tillbaka till Sovjetunionen. Hemvändarnas öde är okänt, men sannolikt blev många avrättade eller satta i arbetsläger.

Källor: Populär historia, byringe.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer