Nästa år måste kommunerna erbjuda stöd till personer med spelmissbruk, då en ny lag införs. Foto: TT

Här är de sörmländska kommuner som saknar insatser

Publicerad

De flesta kommuner i Sörmland har redan infört någon form av stöd för personer med spelmissbruk. Men två av dem saknar fortfarande det, enligt en rundringning som SVT Nyheter Sörmland har gjort.

Kommuner som saknar insatser:

  • Nyköping

Erbjuder inte behandling för spelmissbruk, såvida personer inte också har till exempel ett alkoholmissbruk. Man inväntar direktiv kring hur ett framtida samarbete med landstinget ska se ut. Personalen inom öppenvården utbildar sig just nu för att kunna ta emot personer med spelmissbruk.

  • Vingåker

Har inget särskilt stöd för spelmissbruk. Kommunen behöver ta till sig både stöd och kunskap som finns att få från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

Kommuner som redan har insatser:

  • Katrineholm

Införde behandling för personer med spelmissbruk för drygt ett år sedan.

  • Eskilstuna/Strängnäs

Erbjuder stöd tillsammans med Beroendecentrum på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

  • Gnesta

Erbjuder stödsamtal. Arbetsgrupperna kommer att få kompetensutveckling kring spelmissbruk under våren 2018. En del insatser kommer att genomföras i egen regi, medan andra kommer att köpas in externt. Den externa delen handlar främst om behandlingshem.

  • Trosa

Kommer i första hand framöver att hänvisa till de ordinarie verksamheterna som redan nu erbjuder stöd till personer med spelmissbruk.

  • Flen

Erbjuder stöd kring spelberoende. Två personer har gått en spelberoendeutbildning under hösten och ytterligare två personer ska göra det efter årsskiftet. När personer varit i behov av behandling har man tidigare köpt tjänsten från Katrineholms kommun.

  • Oxelösund

Har möjlighet att ta emot personer med spelmissbruk, men kommunen får inte in så många ansökningar när det gäller sådan här typ av behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.