Maria Printz är en av de som arbetar med att ta fram sörmländska maträtter. Bland resultaten finns en dryck som är gjort på – ja vadå? Se svaret i klippet ovan. Foto: SVT

Här är drycken som kan ena Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Nävgröt, pitepalt och kroppkakor – listan på exempel över mat som är kopplad till olika platser i Sverige kan göras lång. Men i Sörmland finns det ingen maträtt som satt länet på kartan. Men än är det är inte för sent att skriva historia.

Mat är en viktig del av kultur och det är många landskap som stolt skyltar med sina egna rätter. I vårt sökande efter det typiskt sörmländska så är det nu dags att fokusera på vad som står på matbordet.

Sörmland kryllar av matproducenter och har flera råvaror som beskrivs som typiska för länet. Och det finns de som arbetar med att ta fram rätter som ska förknippas med Sörmland, bland annat Maria Printz i Stallarholmen.

Hör henne berätta om drycken som kan ena Sörmland i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på det typiskt sörmländska

Mer i ämnet