Angelica Patek och hennes familj deltar i tävlingen Minimeringsmästarna. Foto: SVT

Här är familjen som ska halvera sitt avfall

Uppdaterad
Publicerad

20 familjer i Trosa och Nyköping utmanas nu att halvera sitt avfall under ett års tid.Minimeringsmästarna heter tävlingen, där familjen Patek/Kiander deltar.– Jag vet vad jag bidrar till och det känns inte kul, säger Angelica Patek.

Det är första gången som tävlingen anordnas i Trosa och Nyköping. Målsättningen är att familjerna ska minska sitt avfall med 50 procent, något som deltagarna i Västra Götaland lyckades med när projektet startade där 2015.

Än så länge har 20 hushåll anmält sig till projektet, som håller på under ett års tid. Bakom projektet står Nyköpings och Trosa kommuner, Nyköpingshem och länsstyrelsen.

Kläder första utmaningen

En av Nyköpings ambassadörer är familjen Patek/Kiander.

– Vi har sedan länge försökt att minimera nya inköp. Jag vet vad jag bidrar till och det känns inte kul, men även jag kan få för mig att jag behöver ett par nya jeans, säger Angelica Patek.

Den första utmaningen handlar om att deltagarna ska fotografera sina äldsta klädesplagg som de fortfarande använder, designa om ett plagg och anordna en klädbytardag.

Angelica Patek har redan börjat sortera bort gamla kläder i påsar.

– Vissa kläder är inte använda för barnen har egentligen inte behövt så mycket nya kläder.

”Längtar efter ett enklare liv”

Förutom textilier kommer Minimeringsmästarna också att ta upp teman som kemikalier, gemensamt ägande och matsvinn.

Angelica Patek ser mest fram emot att bli av med onödiga saker och ta vara på det som familjen redan har hemma.

– Jag tror det är någonting som många kan känna igen sig i, att man längtar efter ett enklare liv. Vi kan uppleva att det är så mycket att ta hand om hela tiden, framför allt som småbarnsföräldrar. Det var en del av det här projektet, att man tänkte att det skulle bli ännu mer saker att göra. Men sedan kom jag på att det inte behöver bli så. Det kan också vara ett led i att titta på förenkling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.