Undersköterskan Sarah Wägnert anmälde brister på äldreboendet där hon jobbade 1997. Två år senare fick hon ge namn åt lagen lex Sarah. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Sarah vågade anmäla brister i omsorgen – fick ge namn åt lag

Uppdaterad
Publicerad

Undersköterskan Sarah Wägnert anmälde brister på äldreboendet där hon jobbade. Den 1 januari är det 20 år sedan hon gav namn åt lagen lex Sarah. Här hör du hennes historia.

Lex Sarah infördes i socialtjänstlagen den 1 januari 1999. Lagen innebär att personal som jobbar inom service och omvårdnad av äldre och funktionsnedsatta är skyldiga att anmäla missförhållanden.

1 000 anmälningar per år

– Ibland kan det gå fel och bli för hög arbetsbelastning. Det gör att vi missar vissa saker, som vi tycker är viktiga att följa upp för att säkerställa att de inte upprepas. De anmälningar som hittills har uppkommit handlar om olika bedömningar och felaktigheter som den andra parten upplever, säger Mehmed Hasanbegovic, socialchef i Eskilstuna.

Antalet lex Sarah-anmälningar har legat ganska konstant de senaste åren, drygt 1 000 anmälningar per år i hela landet. De flesta anmälningarna rör rättssäkerhet och insatser som utförts felaktigt.

”Kanske inte räcker till”

– Det är oerhört viktigt att vi upprätthåller en hög rättssäkerhet när det gäller utredningar och placeringar. Det kan hända ibland att vi gör en felbedömning som bygger på de kunskaper och erfarenheter som vi har där och då, men som kanske inte räcker till.

Vågar all personal anmäla?

– Vi jobbar ganska mycket med de här frågorna. Vi informerar nyanställda och ställer krav på vår personal att det är en skyldighet att anmäla.

Hur skulle man kunna förbättra lex Sarah-systemet?

– Vi behöver bli bättre på att återkoppla till verksamheten. Vi får en anmälan, utreder och skickar eventuellt vidare till Inspektionen för vård och omsorg. Nu ställer vi oss frågan; hur återkopplar vi till verksamheten för att lära oss av våra misstag? Det är en utvecklingsmöjlighet.

I klippet ovan berättar Sarah Wägnert om hur det kom sig att hon fick ge namn åt lagen och hur hon uppfattar att den efterlevs i dag.

Antal lex Sarah-anmälningar inom socialtjänst i hela riket

2018 (till och med november): 1 070 st

2017: 1 294 st

2016: 1 204 st

2015: 1 204 st

2014: 1 157 st

2013: 1 077 st

Källa: IVO (Inspektionen för vård och omsorg)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.