Nya Gnesta centrum sett över Marieströmsgatan. Foto: Ahlqvist & Almqvist arkitekter AB

Så kan Gnestas nya centrum bli

Uppdaterad
Publicerad

Gnesta centrum kan komma att se helt annorlunda ut inom några år. Politikerna klubbar inom kort en ny centrumplan som ska ge plats åt över 100 nya bostäder några meter från resecentrum.

Det är kvarteret närmast stationshuset som innehåller handel, bibliotek, bank och bostäder som är i fokus när Gnestas mest centrala delar står inför en stor omgörning.

”Omvälvande planer”

– Det är ju ganska omvälvande planer men vi känner att det svarar upp bra mot de förväntningar och behov som vi står inför, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind (S).

Nya Gnesta centrum sett över Marieströmsgatan. Foto: Ahlqvist & Almqvist arkitekter AB

Kortfattat innebär planerna att man vill ge plats för fler bostäder i de mest centrala delarna samtidigt som handeln finns kvar.

Fler bostäder

De hus som i dag bland annat innehåller mataffär, bank och andra olika butiker kommer att rivas och ersättas av nya hus med fler våningar. Gågator och torg i kvarteret ska också byggas om och fräschas upp.

Närmare 120 bostäder jämfört med ett 30-tal i dag blir det på platsen om förslaget går igenom. Den 23 april ska det upp i kommunstyrelsen.

Den politiska enigheten kring förslaget är bred.

– Äntligen, säger jag. Det här har varit ett mångårigt projekt. Inom fem år så hoppas jag att nya lokaler för handel och över 100 nya bostäder ska vara på plats, säger kommunalrådet Ann-Sofie Lifvenhage (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.