Foto: Hovet / TT

Prins Alexander blir hertig av Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsförmiddagen presenterade kungen stolt namnet på sitt nya barnbarn och det var inte en helt oväntad kombination – den lille pojken heter Alexander Erik Hubertus Bertil Bernadotte och blir hertig av Sörmland.

Strax efter klockan 11 på torsdagen var det dags för konselj på slottet för det senaste tillskottet i kungafamiljen. Prins Carl Philip och Sofias nyfödde son ska heta Alexander Erik Hubertus Bertil med Alexander som tilltalsnamn.

Får Sörmland som hertigdöme

Dessutom tilldelades han sitt hertigdöme och det blev Sörmland. Till Dalarnas stora besvikelse eftersom landskapet är mamma Sofias hembygd. Men det är kungen som beslutar vilket som blir barnets hertigdöme och paret har starka kopplingar även till Sörmland eftersom prinsen friade i Trosa. Prins Alexander blir den första hertigen av Södermanland sedan Prins Wilhelm som dog 1965. Titeln hertig innebär att den som får den ska ägna sig lite extra åt det landskap och län som blir aktuellt. Till exempel genom tätare besök och olika engagemang.

Prins Alexander

Statsministern på plats

Bland de vittnen som var på plats för vittnesbekräftelsen på slottet på torsdagsförmiddagen fanns bland andra statsminister Stefan Löfven, Riksmarsalk Svante Lindqvist och talman Urban Ahlin.

– Det var en underbar upplevelse, föräldrarna var så generösa så det fick ta sin lilla tid, säger Stefan Löfven som tog en kvart med lillprinsen.

Och talman Urban Ahlin instämmer i att det var ett angenämt möte.

– Han var en perfekt blandning av Carl Philip och Sofia, säger han.

Flera släktnamn

Hubertus kommer från farfar kungen som har det som sitt fjärde namn. Namnet Bertil får han efter prins Bertil, Carl Philips gudfar som han stod väldigt nära. Erik är också ett kungligt namn, men det får han efter prinsessans Sofias pappa.

Dopet förväntas äga rum under sensommaren men var det blir är ännu inte känt.

Prins Alexander blir nu nummer fem i tronföljden efter Victoria, Estelle, Oscar och Carl Philip och när han föddes under onsdagskvällen vägde han 3595 gram och var 49 centimeter lång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prins Alexander

Mer i ämnet