Soptunnan låg på ett biltak på en parkering i Åkersberga utanför Stockholm. Foto: Polisen

Här är soptunnan där regalierna hittades

Uppdaterad
Publicerad

Nu går Åklagarmyndigheten ut med en bild på soptunnan som de stulna regalierna återfanns i. Samtidigt uppmanas vittnen som kan ha sett någonting kring parkeringsplatsen i Åkersberga att höra av sig till polisen.

Soptunnan återfanns på taket på en bil på parkeringsplatsen. På sidan har någon målat texten ”Bomb” med vit färg.

– I det här skedet anser vi inte att själva bilen har någon koppling till regalierna. Det är självklart att man har velat väcka uppmärksamhet med den här placeringen, säger åklagaren Reena Devgun.

Hon och polisen gärna vill ha vittnesuppgifter från personer som vistats i området under natten till tisdagen den 5 februari.

Är det någon som har hört av sig med information i nuläget?

– Jag vill inte kommentera det.

Enligt uppgift hittades soptunnan här, på en parkeringsplats på Mejselvägen i Åkersberga. Foto: Google maps

22-åringen från Åkersberga

Den 22-årige man som misstänks för att ha genomfört domkyrkokuppen är skriven i Åkersberga. Rättegången mot honom var inne på sin tredje och sista dag och när uppgifterna om att regalierna återfunnits fick Reena Devgun och hennes kollega Isabelle Bjursten att fatta beslut om att den skulle avbrytas. I stället återupptogs förundersökningen. Planen är att rättegången ska fortsätta fredagen den 15 februari.

– Vi har ett tight schema för vi har en hel del utredningsåtgärder som måste bli klara tills dess. Det ser ut som att vi kommer att hinna i tid, vi hoppas verkligen det, säger Reena Devgun.

Inga nya bilder på regalierna

Bland annat ska de återfunna föremålen genomgå en ordentlig undersökning. Några nya bilder på dem kommer inte att släppas innan den kompletterande förundersökningen är klar.

– Det blir i nästa vecka, säger Reena Devgun.

Kungliga regalier stals från en monter i Domkyrkan i Strängnäs. Foto: Polisen

Stöldgodset:

Visa

En 400 år gammal kungakrona och ett riksäpple som tillhört Karl IX. Enligt förundersökningen skadades kronan vid stölden.

En krona som tillhört drottning Kristina den äldre, från samma tid.

I montern fanns även ytterligare ett riksäpple och två spiror som lämnades kvar. På en av spirorna hittades blod från den misstänkte 22-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet