Här är roboten som ska rensa haven från gifter

Uppdaterad
Publicerad

En grupp MDH-studenter har tagit fram en undervattensrobot som på sikt kan rensa havsbotten från gifter.

Med start nästa vecka, måndagen den 20 juli, deltar de i robotiktävling i San Diego i USA.

Roboten är det enda svenska bidraget i tävlingen. Den är också en del av ett forskningsprojekt på MDH med målet att rensa Östersjön från gifter och minor.

Vill släppa ner en svärm

– Förhoppningen är att kunna släppa ner en svärm med upp till 200 robotar för att rensa upp havsbotten från gifter som dumpats i containrar under 1960- och 1970-talen, säger Jonatan Scharff Willners, en av de åtta studenterna i gruppen.

Studenterna har jobbat hårt för att förbereda sig – och roboten – inför drabbningen nästa vecka.

– Vi har varit på skolan mellan 10 och 16 timmar varje dag. Just nu tittar vi på hur roboten sprattlar runt här i den lilla poolen på skolan, säger Jonatan Scharff Willners.

”Påminner om en rocka”

På söndag lämnar de Sverige, och i början av nästa vecka ställer de upp i kvalet.

Vad gör er robot bättre än de andra i tävlingen?

– Det unika är utseendet. Undervattensrobotar brukar se ungefär likadana ut, men vår påminner om en rocka.

Den årliga robotiktävlingen RoboSub arrangeras den 20:e till 26 juli för 17:e gången av AUVSI Foundation, Association for Unmanned Vehicle Systems International.

Tävlingen går ut på att navigera roboten på en bana i en pool och där plocka upp, flytta och släppa saker.

– Vår tävlingstaktik är att först och främst att se till att roboten fungerar som den ska och ta oss vidare till själva tävlingen från kvalificeringstestet. Om vi väl klarar det så är vårt mål att få en placering bland de fem bästa, säger Jonatan Scharff Willners.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.