Rivningen inleddes på kortsidan mot Rademachersmedjorna. Vid lunch hade maskinerna tuggat sig in i Sporthallens innandömen. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Här påbörjas rivning av Sporthallen

På måndagsmorgonen började nedmonteringen av Eskilstunas anrika sporthall. Rivningen väntas ta en månad.
– Det är tråkigt, men det kommer att bli bra med nya hallen, säger Roger Regmert, som spelade handboll i hallen redan på 1960-talet.

Peter Carlzon.

Rivningen har planerats en längre tid. Första fasad att möta sitt öde är kortsidan mot Rademachersmedjorna.

– Vi har börjat med att plocka ner några stora träd och nu ska vi plocka ner den här gaveln i dag, säger arbetschef Peter Carlzon på platsen.

SE REPORTAGE: Sporthallens ena gavel smulades sönder

Stora saxar

Rivarna använder grävmaskiner med särskilda betongklippare – stora saxar som smular sönder väggarna på den legendariska handbollshallen. Samtidigt sprutar de vatten för att undvika att damm sprids i luften.

De räknar med att få bort sporthallen på ungefär en månad. På platsen kommer sedan högskolans nya campus att uppföras. Handbollsklubben Guif kommer framöver att husera på den nya multiarenan på Munktellområdet i Eskilstuna.

Både träd och husvägg togs ned med hjälp av de saxliknande verktygen monterade på maskinerna. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Säkrar upp

Peter Carlzon menar att rivningen kommer att gå säkert till.

– Vi har en konstruktör som har gått igenom konstruktionen med rivarna. Vi säkrar upp så att det inte ska inträffa något ras.

Vid sidan om står Roger Regmert och tittar på. Han spelade handboll i hallen redan för drygt 50 år sedan.

Roger Regmert.

– Jag började 1960 i Guifs ungdomshandboll, säger han.

”Som med Snälltorpet”

Är det känslosamt att se hallen rasa?

– Det är tråkigt, men det kommer att bli bra med nya hallen. Det är ungefär som det var med speedway och Snälltorpet (den tidigare arenan, reds. anm.), men det blir bra efter ett tag.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer