Följ med ner under ytan i sökandet efter Victor Hasselström. Foto: SVT

Här dyker frivilliga efter Victor

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det snart gått tio år sedan Victor Hasselström försvann i Eskilstuna fortsätter sökandet efter honom. Den ideella gruppen Don't Give Up har ägnat de senaste åren åt att finkamma stora delar av Kungsgatan och området Hyndevad utanför stan.

Så fort de hittar något som de tror kan kopplas till mordutredningen kontaktar de polisen. De har ägnat åtskilliga timmar vid industrilokalen på Kungsgatan, där polisen tror att Victor mördades den där natten i mars 2009.

Att Victor bara var 20 år när han försvann är huvudskälet till varför gruppen började intressera sig för fallet.

Fallet Victor

– Jag har själv barn i den åldern som är ute på krogen och inte kommer hem ibland. Då blir man galen. Det här är en så ung person och jag vill veta vad som hänt, säger Lea Andersson, chef för den ideella gruppen Don't Give Up.

”Var lite småläskigt”

Gruppen får en hel del tips från allmänheten som de följer upp. Efter att ha tagit ett uppehåll i sökandet fick de tillgång till en eftersökshund för ett halvår sedan när hundföraren Susanne Åhlin bestämde sig för att hjälpa till att leta med sin hund Whoppi.

Och i somras hände något som fick hoppet att tändas på nytt. Då markerade nämligen Whoppi på en plats där gruppen inte sökt tidigare.

– I det här fallet var det lite småläskigt. Hon markerade så himla skarpt. Hon gick ut på bryggan, började gnälla och hoppade i vattnet. Hon tycker egentligen inte om vatten, säger Susanne Åhlin.

Susanne Åhlin, Lea Andersson, Christer Eriksson och Veronica Becker i sökgruppen Don't Give Up. Foto: SVT

Markerar skarpt på nytt

Vi får chansen att följa med sökgruppen till platsen där hunden markerat. En plats som ligger bara några kilometer från Hyndevad, dit polisen misstänker att Victors kropp fraktats.

När vi kommer ner till bryggan hoppar Whoppi direkt ner i vattnet. Det är svårt att veta vad det är hon markerar, men sökgruppen bestämmer sig för att fortsätta leta noggrannare på platsen.

”Kan få hot och varningar”

– Nu har vi en så kraftig markering. Den här platsen är intressant. Min plan är att det blir ett sök här med dykare, bara för att kolla upp vad hon markerar, säger Lea Andersson.

Är det någon gång ni känt att det ni gör är farligt?

– Det är klart att man ibland kan få hot och varningar när man är ute. I det här fallet har vi fått lite banningar, att ”ni kanske trampar någon på tårna om ni letar efter Victor”. Men man får känna gränsen. Vi ska inte fixa en mordutredning, utan vi letar efter en person som är försvunnen, säger Lea Andersson.

Det dröjer flera veckor innan vi är tillbaka vid bryggan igen, tillsammans med tre ideella dykare.

I klippet ovan ser du en del av deras arbete i sökandet efter Victors kropp.

Hela dokumentärserien om Fallet Victor ser du på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Victor

Mer i ämnet