Efter godkännande av en boende i Eskilstuna fick vi se hur det ser ut när hemtjänsten tittar till henne via kameran. Foto: SVT

Besök av hemtjänsten ersätts med nattkameror

Publicerad

I flera kommuner i länet har man testat att byta ut nattbesök från hemtjänsten mot att titta till boende med hjälp av en kamera. Nästa år kommer tjänsten erbjudas på allvar.

Många personer som har rätt till hemtjänst får inte bara hjälp med vardagssysslor utan tittas även till nattetid. Det senare är dock något som kan förstöra sömnen för vissa. Därför jobbar just nu flera kommuner i länet för att kunna erbjuda ett komplement.

Båda parter måste vara med på det

I Nyköping kallas man det för trygghetskameror och man har just nu avslutat ett projekt där fem frivilliga personer deltagit. De har fått testa att byta ut nattbesöken mot att tittas till med hjälp av en kamera i sovrummet. Hemtjänstpersonalen får max titta i 30 sekunder åt gången och videolänken inte åtkomlig för tredje part.

Kristina Silverarfve

Kristina Silverarfve är enhetschef på nattpatrullen i Nyköpings kommun.

– En kamera sätts bara upp efter ett skriftligt samtycke mellan oss och personerna. Innan vi startar processen åker vi även ut och informerar om hur det fungerar. Vi anpassar också tiderna när kameran ska genomföra tillsynen utifrån den enskilda personens önskemål, säger hon.

Liknande projekt i Strängnäs och Eskilstuna

Men det är alltså inte bara i Nyköping som det här är på gång. I Strängnäs har man precis avslutat ett liknande projekt och i Eskilstuna är man mitt uppe i en upphandlingsfas.

Peter Sandberg

Peter Sandberg är enhetschef på nattpatrullen i Eskilstuna. Han menar att fjärrtillsynen, som det hela kallas i Eskilstuna, endast är ett komplement till ordinarie verksamhet.

– De besök där man behöver prata med någon eller titta till någon rent fysiskt kommer inte att försvinna, säger han.

Så man behöver inte vara orolig att ordinarie tillsynsbesök tas bort?

– Inte som jag ser det.

Ser om det andas

Kan man verkligen se att en person mår bra när man tittar genom kameran?

– Man kan se att personen ligger till sängs och att den andas, men inte om den mår dåligt på något annat sätt. Men om man jämför med ett fysiskt besök och försöker titta på någon i mörker är det samma sak där, vi kan inte se mer än att personen andas och mår bra för stunden, säger Peter Sandberg.

Både i Nyköping och Eskilstuna väntas nattkamerorna börja erbjudas efter årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer