Här får Vingåker nytt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag får boende i delar av Vingåker sitt dricksvatten från Katrineholm. Det eftersom vattenreserverna i Vingåker under de senaste somrarna närmat sig kritiska nivåer.

På tisdagen togs nästa steg i att avlasta Vingåkers ansträngda dricksvattensystem när en specialiserad firma från västkusten skötte omkopplingen av vattentillförseln vid en brandpost i Gillbergatorp nära Vialabadet utanför Vingåker. Anledningen till omkopplingen är enkel – Vingåker har brist på vatten och Katrineholm har ett överskott.

– Man ser ju på somrarna att nivån i vattentornen sjunker, säger projektchefen Christer Wigeblad.

Påkopplingen av vatten från Katrineholm, som har vatten av en lite annan karaktär, var en ganska tidskrävande procedur där det är viktigt att ventiler vrids på och av i rätt ordning. Gillbergatorp, Marmorbyn och Viala är det delar av Vingåker som från och med tisdagen får sitt vatten från Katrineholm.

De boende är kritiska

Men de boende i området som SVT Nyheter Sörmland pratade med var inte helt nöjda med tillförseln det katrineholmska vattnet.

– Ryktet går ju att det är sämre än det vi hade förut så då är det ju inte så roligt, säger George Longville, som bor i Viala.

Grannen Roger Engman var inne på samma spår.

– Det vore ju bra om vi hade fått ha vattnet kvar, det är ju mjukt och fint, men jag har ju bott i Katrineholm förut och det vattnet går ju att dricka det med, säger han.

Vialaborna George Longville och Roger Engman. Foto: SVT

Permanent lösning

Klagomålen lär dock bli svåra att få gehör för. Lösningen med omkopplingen av vattnet är permanent.

– Det kan ju bli en förändring till det bättre också, det är ju rätt subjektivt vad man tycker om vattensmak, säger Christer Wigeblad på Sörmland vatten.

Vattenhårdhet

Vatten kan ha olika hårdhet och det mäts i enheten tyska hårdhetsgrader. Enligt Sörmland vatten är det mjukt vatten i Vingåker (3,5 tyska grader) medan det är medelhårt i Katrineholm (5-6 tyska grader).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.