Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christina Völckers mormor Emmy var den sista att begravas på Sundby begravningsplats när hon avled 1961. Christina är kritisk till att Strängnäs kommun inte lägger mer tid på att hålla snyggt på platsen. Foto: Otilia Bogen, SVT

Christinas mormor var den sista att begravas på Sundby begravningsplats

Publicerad

När Emmy Fehrlund avled 1961 ville hon begravas med sin man Henry. Han vilade redan sedan många år på Sundby begravningsplats i Strängnäs, som var till för personal och patienter på det närliggande mentalsjukhuset. Emmy blev den sista att jordfästas där. Begravningsplatsen används inte längre, och vissa anser att kommunen inte sköter om den tillräckligt.

– De träffades när de jobbade på Sundby sjukhus. Han var läkare och mycket äldre, så han dog långt tidigare. När mormor dog användes inte den här begravningsplatsen längre men hon fick ändå begravas med morfar, säger Christina Völcker.

I dag är hon en av få som kommer till Sundby begravningsplats för att besöka en anhörigs grav. Hon är kritisk till att området inte underhålls i större utsträckning av kommunen. Och hon är inte ensam. Med jämna mellanrum höjs röster om att platsen vuxit igen och borde röjas upp.

I klippet ovan berättar Christina Völcker vad hon tycker att kommunen ska göra med Sundby begravningsplats

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer