Strandnära bebyggelse vid sjön Mälaren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Här har flest fått bygga i Sörmland – trots strandskydd

Uppdaterad
Publicerad

För att få bygga i närheten av vatten krävs dispens från strandskyddet. Men hur ofta tillstånd delas ut för att bygga i strandskyddade områden skiljer sig mycket åt mellan olika sörmländska kommuner.

I de flesta fall är det kommunen som ger dispens, men om det till exempel ska byggas inom ett naturreservat är det istället länsstyrelsen som ger tillstånd.

Under perioden 2015 till och med 2018 har de sörmländska kommunerna delat ut totalt 567 dispenser. Av de kommuner som har kust mot Östersjön sticker Trosa ut med 103 dispenser, vilket också är flest i Sörmland.

Strängnäs på andra plats

På andra plats kommer Strängnäs med 96 dispenser. Av Mälarkommunerna har Strängnäs delat ut fler dispenser än Eskilstuna, kanske lite överraskande med tanke på att Eskilstuna har ungefär tre gånger så många invånare.

Bland kommunerna med kust mot Hjälmaren toppar Eskilstuna med 73 dispenser, följt av Katrineholm med 60 dispenser och Vingåker som bara delade ut 27 dispenser under perioden.

Anne-Li Fiskesjö, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Flera förklaringar

Att det ser så olika ut i olika kommuner kan ha flera förklaringar, berättar länsstyrelsens miljövårdsdirektör Anne-Li Fiskesjö.

Bland annat handlar det om att olika kommuner har olika långa kustremsor där strandskyddet är utvidgat upp till 300 meter. I sådana fall är det fler som enligt lag är skyldiga att ansöka om dispens än om strandskyddet bara gäller 100 meter från strandkanten, vilket är det vanligaste.

– Men det kan också bero på hur många som faktiskt söker dispens. Det finns en del som chansar och gör saker utan att söka, säger Anne-Li Fiskesjö.

De flesta godkänns

Men det går inte att börja bygga bara för att kommunen sagt ja. Länsstyrelsen har nämligen sista ordet om en dispens ska beviljas eller inte. Förra året upphävdes elva kommunala beslut. 92 procent av alla kommunala beslut godkändes.

– Det är nästan en myt att det är svårt att få strandskyddsdispens men siffrorna visar att det är precis tvärtom, säger Anne-Li Fiskesjö.

Har du väntat länge på att få bygga strandnära eller har du kanske blivit nekad? Hör av dig till oss på erik.norbergh@svt.se

Antal dispenser från strandskyddet per kommun

Siffrorna gäller för perioden 2015 – 2018.

Trosa: 103

Strängnäs: 96

Eskilstuna: 73

Nyköping: 63

Katrineholm: 60

Oxelösund: 59

Flen: 52

Gnesta: 34

Vingåker: 27

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.