Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när tullpersonal bryter upp väggen i förarhytten och hittar knarket genom en specialbyggd hiss. Foto: Tullverket

Här hissas knarket upp i lönnutrymmet i lastbilen – 80 kilo amfetamin hittades av tullen i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Något som till en början verkar vara en rutinkontroll längs E4 i Nyköping visar sig vara något helt annat. En lös vägg bakom förarhytten vid sängen i lastbilen fångar tullens intresse – omkring 80 kilo amfetamin värt 16 miljoner kronor ligger gömt i ett lönnutrymme.

I samband med upptäckten uppstod en hotfull situation då en gängkriminell från Stockholm cirkulerat på platsen i en bil.

Tullpersonalen, som bara hade batong och pepparspray, kände rädsla för sina liv i väntan på att lastbilen skulle bärgas. Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket.

– Det gjordes för att personalen som fanns på plats då kände en otrygghet med att stå med den här mängden narkotika och den skyddsutrustning som vi då hade, säger Joakim Olsson, gruppchef för tullen i Sörmland.

Krävde tjänstevapen

Efter flera liknande händelser och att tullchefer krävt bättre skydd för personalen har tullinspektörer nu fått grönt ljus att bära tjänstevapen. Tidigare var det endast tillåtet för civilklädd personal som genomför spaning och husrannsakan att bära vapen.

När och i vilka situationer tullinspektörer ska få bära tjänstevapen är ännu oklart.

Fängelse och utvisning på obestämd tid

Två serbiska medborgare i 50-årsåldern dömdes mot sitt nekande i tingsrätten i november förra året. Straffet blev fängelse i sex respektive två år för synnerligen grov narkotikasmuggling samt grova narkotikabrott och utvisning på obestämd tid.

Svea hovrätt skärpte dock nyligen straffet för en av dem vilket betyder att båda ska avtjäna sex år i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.