Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lennart Spjuth och Ebba Williams – två av de frivilliga som hjälper till. Se hur arbetet går till i videon. Foto: SVT

Här inleds saneringen efter plastutsläppet i Nyköping

Publicerad

Hundratusentals små plastbitar läckte ut i havet utanför Nyköping – nu har arbetet med att håva in dem igen inletts. Men kommunen har inga stora förhoppningar om att alla så kallade ”biobärare” ska kunna städas upp.

Nystartade FRG, Frivilliga resursgruppen, kallades under måndagen in som förstärkning i arbetet med att rensa upp efter torsdagens utsläpp från reningsverket i Nyköping.

Orsaken utreds

Ännu är det oklart exakt vad som orsakade haveriet.

– Detaljerna om vad som hände inne i verket är inte kända, det utreds i dagsläget, säger Alexandra Bäckström, kommunikatör vid Nyköpings kommun.

Mycket plast blir kvar

Det var avloppsvatten, regnvatten och ungefär 100 000 små, cirkelformade plastbitar som läckte ut. En liten andel har alltså kunnat samlas in igen men många kommer att bli kvar i vattnet, enligt de ansvariga vid reningsverket.

– Vi fortsätter samråda med länsstyrelsen om relevanta och rimliga åtgärder. Det vi gör får ju exempelvis inte skapa andra problem för naturen. Men alla plastmakaroner kommer vi tyvärr inte att kunna få upp, säger Alexandra Bäckström.

Se i videon ovan hur arbetet med städningen går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.