Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingenjören Jörn Haase sitter i förarhytten som en säkerhetsåtgärd. Se när lastbilen kör av sig själv på flygfältet i Strängnäs. Foto: SVT

Här kör lastbilen av sig själv – på flygfältet i Strängnäs

Publicerad

Malmby flygfält i Strängnäs blir ett testområde för Scanias självkörande fordon.

Kommunen har skrivit ett avtal med lastbilsjätten som sträcker sig fram till 2026 med en möjlighet att förlänga ett ytterligare år.

Företaget har redan tidigare kunnat nyttja delar av banan, men nu kommer hela flygfältet bli ett testområde. Kommunen får sammanlagt en miljon kronor per år från Scania.

– Det betyder att vi blir en liten kugge i teknikutvecklingen för i det här fallet autonoma transportfordon. Det är också bra att vi använder en befintligt anläggning som redan finns, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Lastbilarna är helt självkörande men i förarhytten finns alltid en säkerhetschaufför som är redo ifall något skulle gå fel. Till höger om föraren sitter också en teknisk ingenjör som har till uppgift att bevaka datorerna.

Se den självkörande lastbilen susa fram på flygfältet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.