Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I helgen finns prins Carl Philip på plats i Eskilstuna. Då arrangeras nämligen Prins Carl Philips Racing Pokal 2022. Samtidigt arrangeras landets första SM i el-gokart. I klippet ser du prinsen framföra sitt fordon – som vanligt föredd med nummer 13.

Se prins Carl Philip köra el-kart i Eskilstuna: ”Man får lyssna på vinden”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är mer jämvikt i en el-gokart. Och den är tyngre, så den ligger bra på vägen, säger prins Carl Philip efter en träningsrunda på GTR motorpark i Eskilstuna under fredagen.

Som vanligt är prinsen en av deltagarna i tävlingen som fått hans namn: Prins Carl Philips Racing Pokal. Det är tionde året som tävlingen körs och för tredje gången arrangeras den i Eskilstuna.

Förra året fick han möjlighet att testa en el-gokart. Men i år är det på allvar då landets första SM i el-kart hålls samtidigt som prins Carl Philips Racing Pokal. En tävling där prinsen alltså deltar.

Miljötänk

– Det är skillnad att köra en el-kart i jämförelse med en vanlig. Ljudet är helt annorlunda och man får lyssna till vinden för att få ett hum om hur snabbt man åker, säger Carl Philip och fortsätter:

– Det finns så klart ett miljötänk med i bilden.

Han berättar att bilarna drivs med el som kommer från en jättelik powerbank, det vill säga ett större batteri som finns i en container vid banan.

”Språngbräda”

Enligt prinsen är det många yngre förare i hans kart-tävling som sedan tagit sig vidare och blivit duktiga inom motorsporten.

– Det är otroligt roligt att se. Tävlingen fungerar som en språngbräda.

I klippet ser du prins Carl Philip framföra sin eldriva gokart på banan i Eskilstuna. Håll utkik efter prinsens bil med nummer 13.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.