Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energin var på topp och bjöd på god stämning. Efter nedsläpp var det inte mycket av de höga åldrarna som märktes av då tekniken fortfarande sitter kvar efter många år. Foto: Björn Jansson/SVT

Här möts Sverige och Norge – i kamp mellan veteraner: ”Det är stort”

Uppdaterad
Publicerad

Hockeyhistoria skrivs i Mariefred den här veckan. Sverige möter Norge över två matcher där alla fyllt 75 år.

– Pratar vi om en match mellan två nationer är det den första i världen, säger 77-åringen Lars Törnqvist, spelare och medarrangör.

Matcherna spelas med gällande veteranregler i två gånger 20 minuter. Internationellt finns det turneringar med spelare fyllda 70, men än så länge ingen där spelarna är 75 år, eller mer.

Lars Törnqvist har spelat veteranhockey i ungefär 35 år och innan dess spelade han i olika kubbar runt om i landet, beroende på vart hans jobb tog honom.

– Man fick snabbt vänner, så idrotten är bra, säger han.

Svensk förlust

Motståndarna Norge är svåra att knäcka, enligt veteranen.

– De har hållit ihop länge och har flera tidigare landslagsspelare. Målvakten har säkert gjort tre olympiska spel, så det här blir inte lätt.

Måndagens inledande match slutade med norsk seger med 5–4.

Returen spelas på tisdagen.

Hör 77-årige spelaren Lars Törnqvist om att spela första landskampen mellan två nationer där den yngsta spelaren är 75 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.