Foto: SVT

Här ska barnen slippa farliga kemikalier

Uppdaterad
Publicerad

Efter debatter om plastkemikalien Bisfenol tar nu Katrineholms kommun ett krafttag mot miljögifter och byter ut alla plasttallrikar på förskolorna.

– Tanken är att alla tallrikar på alla skolor ska bytas ut så småningom men vi börjar med de små barnen, säger Camilla Wiström, avdelningschef för kost och transportservice på Katrineholms kommun.

Bisfenol A (BPA) är en av världens vanligaste plastkemikalier och finns bland annat i konservburkar, plastburkar och plastmuggar vilket gör att barn och vuxna utsätts för det dagligen. Ämnet är hormonstörande och forskning har visat att barn är speciellt känsliga för det. Därför förbjöd Sverige förra året användningen av bisfenol A i livsmedelsförpackningar avsedda för barn under tre år. Men nu tar Katrineholms kommun ett eget initiativ.

– Det kan bli ett totalt EU-förbud så småningom men vi går händelserna lite i förväg, säger Camilla Wiström.

Totalt har kommunen köpt in 1 500 nya tallrikar till en kostnad av ungefär 80 000 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.