Konstnären Linda Kowalski Nordfors med skiss över ekobyn som ska byggas i Gnesta. Foto: SVT

Vill bygga ekoby i Gnesta – planerar 18 hus

Uppdaterad
Publicerad

Bara några minuter utanför Gnesta ska en hel ekoby växa fram. Hållbart boende med möjligheter till gemenskap är vad initiativtagaren hoppas på att skapa.

Just nu pågår inget bygge. I stället finns det sju hektar mark och en massa idéer på hur villor och kedjehus ska byggas i samklang med naturen. Och viktigast av allt: bli estetiskt tilltalande.

– Bara för att vi väljer ett hållbart liv behöver vi inte kompromissa med att bo vackert eller njutbart. Och den här ekobyn handlar väldigt mycket om att vara en vacker plats att bo på, säger initiativtagaren Linda Kowalski Nordfors.

Ett liv på lånade resurser

Det var när konstnären Linda Kowalski Nordfors, som levt i Sörmland under de senaste tio åren, funderade över hur hon själv skulle vilja bo som idén om en ekoby föddes.

– Om alla levde som vi gör i Sverige skulle vi behöva mer än fyra och ett halvt jordklot. Så mycket mer resurser än vad som är tillgängligt använder vi. Och då behöver vi ändra alla delar – hur vi transporterar oss, hur vi äter och hur vi bor.

Lika mycket privat som gemensamt

Totalt kommer det att byggas 18 bostadshus, men det kommer även finnas gemensamma ytor, som en paviljong där alla kan laga mat tillsammas, ett växthus och ateljéer så att man kan jobba hemifrån. Ingen ska dock känna sig tvungen att dela på allt i vardagen med andra.

– Jag vill skapa förutsättningar och lämna åt människor som ska bo där att skapa den samvaro som just de vill ha. Vissa år kommer kanske många att vilja hålla på med odling och andra år kanske man inte orkar med eller har fokus på annat.

En detaljplaneprocess är nu påbörjad hos kommunen. Förhoppningen är att byggandet ska starta redan i år och att allt ska stå klart till 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.