Ett trygghetsboende för äldre planeras just nu i Österåker. Hur det ska se ut och vilka fördelar det finns över ett traditionellt äldreboende berättar initiativtagaren Gunnel Larsson om i klippet. Foto: Albin Tingstedt/SVT

Kollektivboende för äldre planeras på veteåker i Österåker

Uppdaterad
Publicerad

I Österåker, i Vingåkers kommun, planeras det just nu för ett trygghetsboende. Tanken är att äldre ska kunna flytta dit och där kunna umgås och ta hand om varandra.

Projektet är ännu i ett planeringsskede, men föreningen som står bakom initiativet har nyligen fått 400 000 kronor av Boverket för att dra igång projektet på riktigt.

I Österåker är mer än varannan invånare äldre än 65, enligt Gunnel Larsson som är en av intitiativtagarna till trygghetsboendet. Ändå finns det inget äldreboende på orten. Det hoppas man snart kunna ändra på.

Planerna för det nya boendet, när det förväntas vara klart och hur det skiljer sig från ett traditionellt äldreboende berättar Gunnel om i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.