Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här slänger Jonny Darabant, vice ordförande i SLS Sörmland, ut en livboj till Joline Larsson i Vilstabadet i Eskilstuna. Hör honom berätta vad den förlängda armen betyder vid en räddningsaktion i vatten. Foto: Mattias Gunnarsson/SVT

Livräddaren visar: Så gör du vid en drunkning

Uppdaterad
Publicerad

I Sörmland dog åtta personer i drunkningsolyckor förra året. Bara storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne hade fler dödsfall. Hittills i år ser det betydligt bättre ut – inget dödsfall har ännu rapporterats. Men Jonny Darabant vid svenska livräddningssällskapet tycker att man ska vara redo att kunna ingripa.

Jonny Darabant är vice ordförande på Svenska livräddningssällskapet i Sörmland. Han förklarar att det är viktigt att tänka på vilken plats man befinner sig på innan man påbörjar en räddningsaktion.

Koll på platsen

– Har jag varit här förut? Är det djupt, hur går strömmarna? säger Jonny Darabant.

Man måste också bedöma sin egen förmåga.

– Borde jag hoppa i, är jag en duktig simmare?

Använd livboj

Om man bestämmer sig för att simma ut till den nödställda, understyrker Jonny Darabant att det är viktigt att använda sig av den ”förlängda armen”.

I klippet visar han vad det innebär.

Det du kan göra från land, förutom att larma 112, är att kasta ut en livboj.

– Den håller för två eller tre vuxna personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.