Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hassan berättar att han ofta försöker få kontakt med familjen i Sudan, men att det är svårt på grund av striderna och brister i elnätverket. Foto: Jesper Johansson/SVT

Hassan förlorade sin systerson och vän i den blodiga maktkampen i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Hassan från Eskilstuna förlorade sin systerson och en nära vän i striderna som pågår just nu i Sudan. Han försöker dagligen att få kontakt med hemlandet, men det har varit svårt då elnätverket i Sudan slagits ut under striderna.

Omkring 150 svenskar befinner sig i detta nu i Sudan där flera hundra människor dödats i striderna. En av dem var Eskilstunabon Hassan Alsherif Saud Ahmeds systerson som träffades av en bomb i sitt eget hem.

Hör honom berätta i klippet om hur det gick till när systersonen fick sätta livet till, tidigt i striderna i en bomb när familjen låg och sov.

Svårt att få kontakt med familj och vänner

Hassan berättar att det också varit problematiskt att upprätthålla kontakten med familj och vänner i hemlandet Sudan.

– Jag har inte haft kontakt på flera dagar, det har varit jättesvårt, eftersom det inte finns någon el eller internet.

Bakom den blodiga konflikten står den reguljära arméns general, Abdel Fattah al-Burhan och generalen för paramilitären RSF, ”Hemedti”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.