Hästägare är hårt drabbade av foderbristen. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Akut foderbrist slår hårt mot hästägare

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets dåliga väder har skapat foderbrist i Sörmland, Östergötland och Mälardalen – en brist som blivit alltmer akut. Främst är det hästägare som drabbas hårt.

– Just nu när vi inte har något foder får vi jaga runt överallt. Nyligen hade jag kontakt med Skåne, säger Joanna Wulff, hästägare på Närsjö gård utanför Eskilstuna.

Hon känner också till många andra hästägare som drabbats.

Foderbristen leder till prishöjningar, men också till att hästarna tvingas byta foder gång på gång, något som inte är gynnsamt för dem.

Slaktar i förtid

Förutom hästägare har även djurägare med mjölk- och köttdjur samt får drabbats av foderbristen.

Vissa djurägare har inte sett någon annan utväg än att skicka djur till slakt i förtid.

Köerna till slakterierna, som den här årstiden brukar ligga kring ett par veckor är nu uppe i 3-4 månader.

Risk att djur får svälta

Ännu dröjer det ytterligare ett par månader innan det finns färskt bete ute i hagarna. Och på Hushållningssällskapet i Sörmland finns en oro för att foderbristen ska hinna förvärras än mer.

– Det är ju väldigt illa nu. Det kan ju näst intill bli panik, och uppstå problem med djurskyddet så att en del djur får svälta. Det vill vi inte se. Vi får hoppas att det inte blir värre, men man vet ju aldrig, säger Joakim Karlsson, växtodlingsrådgivare.

Långa leveranser

Joanna Wulff delar till viss del oron.

– Jag själv är garderad just nu, men jag tror att det är många andra som inte kommer att ha foder. Man får försöka verkligen höra sig för överallt, och man kan få leverera från långa avstånd. Men det blir ju en ökad kostnad, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.