Hör berättelsen om det bleknande fotografiet som finns bevarat på hembygdsgården i Malmköping. Foto: Okänd/SVT

Historien bakom det makabra fotot av sista offentliga avrättningen: ”Är unikt”

Uppdaterad
Publicerad

Två män dömdes till döden för ett brutalt dubbelmord och avrättades samtidigt tidigt en morgon i maj för 145 år sedan. I Malmköping lever minnet kvar efter den sista offentliga avrättningen i Sverige – mycket tack vare ett unikt fotografi.

Natten mellan 31 augusti och 1 september 1874 inträffar ett dubbelmord på den dåvarande vägen mellan Eskilstuna och Sparreholm. Civilingenjör Herman Upmark och hans kusk Johan August Larsson skjuts ihjäl av två män.

Flyr i panik

Från början var deras plan att råna postdiligensen och med hjälp av pengarna börja ett nytt liv i Amerika, men i mörkret tar de fel på ekipage och flyr i panik från platsen. De grips efter ett par månader och 1875 döms Konrad Petterson Lundqvist Tector och Gustav Adolf Eriksson Hjert till döden för mordet. Tector kom att avrättas i Stenkumla, utanför Visby och Hjert i Malmköping, några kilometer från brottsplatsen.

Lever kvar i minnet

Både brottet och avrättningen är händelser som levt kvar i minnet hos många i trakten och i museet på hembygdsgården i Malmköping finns en hel del dokumentation bevarad.

I videon ovan berättar hembygdsföreningens Leif Jacobsson om fotografiet och dess betydelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.