Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Björk om vad beslutet innebär för Linden Hockey. Foto: SVT

Eskilstuna kommun stoppar spolning av hockeyrinken – på grund av höga elpriserna

Publicerad

Linden Hockey i Eskilstuna räknade med att ha igång verksamheten för fullt med start på måndag, men nu har kommunen beslutat att inte spola en av rinkarna – i ett försök att spara pengar.

– Det är klart att barn och vuxna inte kommer att få träna i den utsträckning de är vana vid, säger klubbchefen Anders Björk.

Utöver Linden hockeys verksamhet håller konståkningsklubben och Korpen till i lokalerna. Totalt finns tre rinkar inomhus varav två redan har is. Tanken var att den tredje skulle ha spolats under veckan så att verksamheterna kan köra för fullt med start på måndag.

Men på grund av de höga energipriserna har Eskilstuna kommuns kultur- och fritidsförvaltning valt att inte spola isen på den tredje rinken.

Ska spara miljoner

Det är oklart när isen kommer att spolas, säger Ola Bjerding, chef på Kultur- och fritidsförvaltningen. Förvaltningen ser över de kommande kostnaderna och tror att man behöver spara in ”ett par miljoner” för att klara budgeten.

– Det är ganska mycket att ta in för vår förvaltning, så det kommer att märkas på vissa anläggningar.

Nu är det oklart när isen kommer att spolas.

– Det påverkar föreningarna som är där negativt, definitivt, men det är inte så att vi står helt utan is.

Fler åtgärder att vänta

Han tror att Eskilstunaborna får räkna med att det blir fler åtgärder som den här den närmsta tiden.

– Det är bara att titta på hur det ser ut i andra länder, som Tyskland och England. Där har man stängt ner simhallar och man låter barnen duscha kallt efter idrottslektionerna.

För hockeklubben kom beskedet om att isen inte skulle spolas som en överraskning. Nu har de fått informera sina medlemmar om att verksamheten inte kan vara igång i den utsträckning man hade hoppats.

– Jag har förståelse för beslutet och är väl medveten om vad som sker i omvärlden, men det är väldigt beklagligt att kommunen väljer att inte kommunicera med oss.

Beslutet fattades snabbt

Ola Bjerling beklagar att de missat att informera Linden Hockey.

– Nu har det gått fort för att ta det här beslutet. Att de inte fått någon feedback från oss är undermåligt. Det är klart att vi måste koppla tillbaka.

I videoklippet ovanför hör du Linden Hockey om vad beslutet innebär för klubben

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.