I bakgrunden en skogsbrand i förgrunden en naturreservatskylt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när länsstyrelsen brände 12 hektar av naturreservatet Tussmötet strax norr om Gnesta, och hör varför bränningar genomförs när det är risk för skogsbrand. Foto: SVT

Hög risk för brand – då eldar länsstyrelsen i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har inlett årets planerade naturvårdsbränningar i naturreservat. Syftet: Gynna biologisk mångfald och ge naturen en återstart.

– Våra nordliga barrskogar har varit formade av naturliga bränder genom årtusenden, så det finns många arter som är anpassade till bränderna, säger naturvårdsförvaltaren Per Folkesson.

Den senaste tiden har SMHI varnat för risk för skogsbrand i Sörmland. Naturvårdsbränningen planeras därför noga och säkerheten är viktig. Området som ska brännas avgränsas. Vattenslangar dras fram och gränsen mot det som inte ska brinna vattnas noga.

– Vi bränner områden som är bra att bränna utifrån naturen, men också där det är säkert, där vi kan lägga säkra gränser, säger Per Folkesson.

Under branden finns det bland annat gnistvakter utplacerade som kontrollerar röken.

– Vi håller uppsikt tills vi kan konstatera att det har brunnit klart. Sedan är det eftersläckning i några dagar till vi är säkra på att det är helt kallt, säger Per Folkesson.

Gränsöverskridande projekt

Länsstyrelsen Sörmland ingår i ett större naturvårdsprojekt där 17 länsstyrelser i Sverige och finska skogsvårdsstyrelsen ingår. Syftet är att för att öka naturvärden i brandpräglade tallskogar.

Projektet startade 2022 och kommer att hålla på till 2028 och är delvis finansierat av EU. Under projekttiden ska det, bland annat, genomföras 215 naturvårdsbränningar på drygt 3 400 hektar.

Länsstyrelsen Sörmland har hittills i år genomfört två naturvårdsbränningar, i Varglyan söder om Eskilstuna och Tussmötet norr om Gnesta. Under torsdagen genomförs bränningar i Fjällmossens naturreservat söder om Nyköping och det planeras även att göras i Rågö naturreservat, vid kusten öster om Nyköping.

I videoklippet ovanför berättar Per Folkesson varför man väljer att bränna i skogen när det är risk för skogsbrand och vilka arter han hoppas på återkommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.