Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan man som privatperson göra för att minska utsläppet av PFAS? Miljöstrateg, Jenny Herbertsson, berättar mer i klippet. Foto: SVT/Serafia Olausson

Höga halter av cancerframkallande miljögift i Näsnaren

Uppdaterad
Publicerad

Efter en undersökning av länets sjöar har extra höga halter av miljögiftet PFAS upptäckts i sjön Näsnaren utanför Katrineholm. Sjön är populär bland badgäster, fåglar, fågelskådare och fiskare. Nu arbetar kommunen tillsammans med länsstyrelsen med källspårning för att få bukt med utsläppet. De går även ut med en avrådan till allmänheten att undvika att äta fisk från sjön.

– Livsmedelsverkets rekommendationer är egentligen riktade till matfisk och den fisk som vi har provtagit är mindre fiskar. Vi har dock ändå valt att gå ut med den här avrådan att man ska avstå från att äta all fisk, säger Jenny Herbertsson, miljöstrateg och vattensamordnare i Katrineholm kommun.

Går att bada i sjön

Kemikalierna kan man få i sig genom dricksvatten, födointag samt genom huden. Trots det avråder inte kommunen från att bada i sjön.

– Utifrån de halter och den kunskap som vi har idag så ser vi inte att det ska vara några problem att bada här i sommar.

Finns i regnkläder och smink

PFAS, som är syntetiskt framställt, finns i bland annat brandskum, regnkläder, vattenfast mascara, ansiktsmasker och olika typer av förpackningar och kan genom dagvatten ta sig till vattenområden.

Den undersökning som länsstyrelsen och kommunen har gjort omfattades av 25 vattenområden och PFAS hittades i 11 av dessa. Vattnet i Näsnaren, samt den fisk som provtagits, visade den högsta halten i länet.

Kommunen kommer sätta upp skyltar i området, både på svenska och engelska, med avrådan att inte äta fisken från sjön.

Så kan du påverka utsläppen av PFAS – hör miljöstrategen i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.