Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två bilföretag i Nyköping är strömlösa tillföljd av en översvämning. Se vattenmassorna i klippet. Foto: Pontus Stenberg

Översvämning i Nyköping – bilfirmor utan ström: ”En mörk dag”

Uppdaterad
Publicerad

Det är översvämning på Kocks väg intill Hemgården i Nyköping. Vattnet har kommit in i en kraftstation och Vattenfall har tvingats bryta strömmen. Två bilfirmor i närheten har varit utan el sedan niotiden på tisdagsmorgonen.

– Vi har fått skicka hem personal och omboka kunder. Det är en mörk dag, säger Ulrika Munro-Jack, vd på Bilcenter Nyköping.

I söndags gick SMHI ut med en gul varning för höga vattenflöden längs med Sörmlandskusten, en varning som kvarstår tillsvidare. Det är fortfarande höga flöden i området vilket Bilcenter Nyköping och Holmgrens bil blev varse om när de på tisdagsmorgonen blev strömlösa.

– Vår verksamhet fungerar inte alls. Vi har inte ljus eller internet. Vi kan varken sälja bilar eller ha bilar på service, säger Ulrika Munro-Jack.

Situationen är densamma hos Holmgrens bil. När SVT pratade med dem på förmiddagen hade de ännu inte skickat hem sin personal men blivit tvungna att avboka ett par kunder.

Ska pumpa bort vattnet

Räddningstjänsten var på plats under morgonen, sedan har personal från Nyköpings kommun och Vattenfall varit där under dagen för att avhjälpa situationen.

Man har arbetat med att pumpa bort vattenmassorna på marken och i kraftstationen. Strömmen bröts under morgonen och kommer fortsätta vara bruten under Vattenfalls efterarbete i kraftstationen.

Men från och med klockan sex ikväll kommer tillfälliga elverk kopplas på till bilfirmorna så de åter får ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.