Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledaren Per-Eric Metso, från Trafikverket, berättar hur mycket tid som sparas med den nya höghastighetsväxeln i Härad. Foto: SVT

Höghastighetsväxel monteras på järnvägen mellan Eskilstuna och Stockholm

Publicerad

En ny höghastighetsväxel ska göra tågresorna snabbare mellan Eskilstuna och Stockholm. Växeln monteras nu i Härad och är den första av sitt slag i Sverige.

Höghastighetsväxeln ska testas i Härad och planen är att samma sorts växel ska kunna användas vid snabbjärnvägen Ostlänken, som ska gå via Trosa och Nyköping. Monteringen av växeln, som är den första i svensk järnvägshistoria, innebär att tågmöten kommer kunna ske i högre fart än tidigare.

– Restiden kommer man märka av, säger projektledaren Per-Eric Metso, från Trafikverket. 

Stopp i tågtrafiken

Monteringen pågår från 18 till 21 maj för att, vid ett senare skede, sättas i drift. Under arbetet på plats är järnvägen avstängd, och tågresorna ersätts med buss på sträckan mellan Eskilstuna och Strängnäs.

Hör mer om hur snabbt tågen kommer kunna gå och hur mycket tid som sparas i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.