Foto: SVT

Högläsning för äldre på boenden

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal läsombud som besöker äldreboenden för att läsa högt för de som bor där. Det är ett projekt som pågår i Eskilstuna. Arbetet sker helt ideellt.

Lillemor Cederblad har kommit till äldreboendet Måsta Äng i Eskilstuna för att läsa högt för personer med demens. Det är femte gången hon är här och boken hon valt är Kerstin Ekmans Hunden.

– Jag började i höstas. Jag tycker att kan man hjälpa en medmänniska med så lite som att läsa en intressant text så ska man göra det, om man får vara frisk och ha förmåga, säger Lillemor Cederblad.

Det är Frivilligcentralen i Eskilstuna som startat projektet i samarbete med bland annat biblioteken och Centrum för lättlästa böcker.

”Inte plats för sånt”

Idag finns ett tiotal personer som helt ideellt åker ut till äldreboenden och läser högt för de som bor där.

Är inte det här någonting som de som jobbar på boendena borde sköta?

– Man tycker det. Men tyvärr så finns det inte plats för sånt. Visst försöker de väl ta sig någon liten stund, men det blir inte samma regelbundenhet som när det kommer en frivillig, säger Yvonne Litzén, projektledare Frivilligcentralen.

Nöjda åhörare

Kommer du hit om tre veckor igen och hör på fortsättningen?

– Ja, gärna. Det här var jättetrevligt. Toppen! säger Maja-Stina Lejdevik, boende på Måsta Äng.

Den här nyheten bygger på ett tips från ett av våra tittarombud.

Vill du också bidra med tips och idéer? Skicka ett mejl till Östnytts publikredaktör Lovisa Gelin på lovisa.gelin@svt.se!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer