Hon ska heta Olga

Uppdaterad
Publicerad

Den 21 juni föddes en amurleopard i Parken Zoo i Eskilstuna. I dag var det dags att väga, vaccinera, chipmärka och könsbestämma ungen.

Och det visade sig vara en hona som nu blivit 4,22 kilo tung. Olga ska hon heta, meddelade djurparken vid dagens undersökning.

– Även om den här lilla krabaten ser kramvänlig ut är den långt ifrån en gosig tamkatt. Att hon säger ifrån vid undersökning är ett gott tecken på en frisk och bestämd unge, säger Jennie Westander, zoolog på Parken Zoo.

Amurleoparden är ett av världens mest utrotningshotade kattdjur. I det vilda finns i dag endast cirka 35 amurleoparder kvar. De största hoten utgörs av skogsbränder, miljöförstöring och illegal jakt.

Djuret ingår i ett internationellt avelsprogram för utrotningshotade arter och förhoppningen är att det i framtiden ska gå att reintroducera amurleoparder från djurparker till det vilda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.